Free Bets offers available across all uk gambling sites - Bookies Free Bets from www.bets.zone Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best free bets.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

MÁTHÉ ZSUZSA SEDAH
email:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
tel:+36204506259

ARS POETICA

A festészet „a vizuális műfajok költészete”. A közlés tömör, a festőnek egy képpel nincs rá több órányi ideje, hogy a nézőnek elmondja, amit akar. Ezért én a vizuális stílusok és technikák keretein belül rendelkezésre álló bármely eszközt felhasználom, ha azt érzem optimálisnak a tartalomhoz vagy az üzenet közvetítéséhez. Jellemzően egy-egy képemen belül IS "keverednek" a műfajok és stílusok.


Miért? Mert tudom, hogy a XXI. századi befogadó közönség már ösztönösen összekapcsolja a stílust a hozzárendelt kommunikációkkal. Épp úgy ösztönösen érezzük az impresszionizmus láttán a felszabadultságot, életszeretetet, ahogyan meggörnyedünk a konstruktivizmus zord igazsága, materialista „szókimondása” láttán, ahogyan a formák és anyagok az élet végességét és az embernek a technikai előrehaladáshoz mérten törpe mivoltát igazságként, tüntetően az arcunkba dobják. Érezzük, hogy a karikatúrát nem kell „komolyan vennünk”, de azt is, hogy olykor elgondolkodtatóbb, mint a valósághű ábrázolás. Ezek azok a bennünk már nézőkként is ösztönösen működésbe lépő rendszerek, amelyekre építve tudatosan törekszem rá, hogy az adott pillanatban, amikor a munkámat valaki látja, a mondandóm képi megfogalmazása a lehető legoptimálisabban kommunikáljon a befogadó fél számára. Ezt pedig, úgy érzem, azzal érhetem el a legjobban, ha stílusbeli és műfaji határok figyelembevétele nélkül, az aktuális mondanivaló közvetítésére legalkalmasabb eszközt választom, hiszen a stílusoknak, műfajoknak, technikáknak már önmagukban is kommunikációs értéke, jelentése van.

Ha a trend attól trend, hogy egyre több ember ismétli el ugyanazt a valamit, akkor sosem leszek trendi, mert – ha minden jól megy – sikerül minden alkalommal úgy megjelenítenem a következő dolgot, hogy valóban a mondanivalót fejezze ki, és ne csak önmagamat ismételjem. Bár ez nem könnyű feladat, azért megteszem a tőlem telhetőt, és remélem, hogy soha nem fognak tudni beskatulyázni. Szerintem a művészet addig igazán szabad, amíg nem előre megjósolhatóbb, hogy mit hoz, mint maga az élet és a mindenkori holnapok. Azt pedig nem szeretném, ha előre meg tudnám jósolni, hogy mi lesz velem az életemben. A képeim nagy részéhez félálmomban jutottam el. Próbálom minél hűebben átadni azt, amit szerintem a Világmindenség rajtam keresztül közölni akar, és ehhez a magam részéről mindig egy kicsit hozzátenni azt, hogy élni nagyon érdekes és jó.

RÖVID BEMUTATKOZÁS:

Budapesten, 1964. május 4-én születtem. 7 éves koromtól a Fiatal Művészek Klubjában működő a felső tagozatosoknak tartott rajz és képzőművészeti szakkör tagjaként ismerkedtem különböző grafikai és festészeti technológiákkal. 10 éves koromtól első mesterem Tarján Zoltán festőművész volt, aki anatómiára, a festészet alapjaira és művészettörténetre tanított.
14 éves koromtól a Ferenczy Körben rajzot (portré, akt) tanultam, mellette a Képzőművészeti Főiskola rajz-, majd szobrász-modellező képzésére jártam az Epres Kertbe, ahol Marosits István szobrászművész volt a mesterem. Ezzel párhuzamosan az Iparművészeti Főiskola rajzkurzusain tanultam tovább.


Az első “nagyobb” önálló kiállításom a Kada Utcai Művelődési Házban volt, 1984 tavaszán, A Transzrealizmus első kiállítása címmel, majd ugyanazon év novemberében nyílt meg a második, Az Innen és Túl Kapuja címet viselő tárlata az Eötvös Loránd Tudományegyetem klubjában. 1985 és 1988 között még további hat, egyéni, illetve csoportos kiállításon mutatkoztam be, amit az az után következő évektől további magyarországi és külföldi kiállítás követett.
1989-ben felvételt nyertem a jeruzsálemi Bezalel Művészeti és Formatervezési Akadémiára, ahol mestereim voltak többek közt David Ben Shaul és Zvi Tolkovsky festőművészek.

A rákövetkező években Izraelben, majd az Egyesült Államokban éltem, 2006-ban települtem vissza Magyarországra.

KIÁLLÍTÁSOK:

2015:
Nyár - Éjszaka - Álmatlanság - Kredenc Bistro, Budapest *
Gondolatok a Könyvtárban - MAMŰ Galéria, Budapest **
Szimpla Kert, Budapest **
Kazicum, Budapest **
2014:
Kazicum Nyitott Műterem, Budapest **
Kazi Art Gallery, Budapest **
Szimpla Kert, Budapest **
Kazi30 Galéria, Budapest **
2013
Kis Formátumú Műalkotások Nemzetközi Biennáléja - Homoród Szalon, Homoródszentmárton, Erdély, Románia **
Kazi30 Galéria, Budapest **
Budai Vár, Budapest **
2012
Műgyűjtők Éjszakája - Ferdinánd Galéria, Falk Miksa u., Budapest **
2011
május - szeptember - Humor és Szatíra Háza Múzeum Gabrovo, Bulgária (Magyarország képviselete a XX. Humor és szatíra nemzetközi biennálén) **
2010
Grand Salon des Arts Galéria, Brea, CA, USA, csoportos kiállítás **
2009
Grand Salon des Arts Galéria, Laguna Beach, USA **
Los Angeles, CA, USA - World Art Expo 2009 **
DunaPart Galéria, Budapest - Retrospekt *
DunaPart Galéria, Budapest - Nagyvárosi történetek *
1987
Budapest, Majakovszkij Művelődési Ház - Hajótörés *
Keszthely, Festetics Kastély - Cziffra György zongoraművész mesterkurzusa, kísérő kiállítás **
Eötvös Loránd Tudományegyetem - Le Malade Imaginaire -- A képzelt beteg *
1985
Fiatal Művészek Klubja, Budapest, - Csere csoport Cseresorozat Filozófikussági Művészetelőreiskola **
Visszavont Igéretek Kiállítása -- BTK Klub, Budapest *
1984
Az Innen és Túl Kapuja, Budapest, - Eötvös Loránd Tudományegyetem *
Bercsényi Kollégium, Budapest / Gyorskettő, a Cseresorozat Filozofikussági Művészetelőreiskola kiállítás- és előadás-sorozata **
A Transzrealizmus első kiállítása, Budapest, Kada utcai művelődési ház *

*  egyéni kiállítás
** csoportos kiállítás